Overzicht voortgang Diabetische voetkliniek Gjakova tussen 2005 en nu

Na een voorzichtige start in de kelder van het huis van de familie Kola, opnieuw gebouwd na de oorlog met Servië, heeft de Voetkliniek in Gjakova meerdere locaties gehad. Elke ‘ nieuwe’  locatie was/is ene verbetering voor de patiënten: betere toegankelijkheid, betere apparatuur, betere hygiëne en betere werkomstandigheden. Alles is gerealiseerd met behulp van  vele begunstigers in Nederland, waarvoor we hen erg dankbaar zijn.

De mensen met diabetes en voetproblemen, niet alleen in Gjakova, maar van ver daarbuiten (de voetkliniek heeft inmiddels landelijke bekendheid ) vinden met enige regelmaat de weg naar onze voetkliniek.

Het begin in de kelder

Vanaf 2005 worden de eerste patiënten in Gjakova behandeld in de kelder van het woonhuis van Vjolca Kola.

Voetkliniek-002 Voetkliniek-001

Eerste externe locatie

Op 25 april 2009 wordt de eerste externe locatie geopend, op 300 meter van het woonhuis van Vjolca. Het is een winkelpand, klein, maar op dat moment prima. Nadeel: de lastige trap om binnen te komen. Zeker voor de oudere patiënten die slecht ter been zijn is dit niet ideaal. De opening is feestelijk en wordt verricht door de op dat moment aanwezige plaatsvervangende ambassadeur voor nederland: Mw. Emma Kai.

Voetkliniek_003 Voetkliniek-004

Verhuizing naar een pand zonder trappen

Na 3 jaar komt er in dezelfde straat een pand vrij, dat geen trappen heeft en dus verhuist de kliniek naar dit nieuwe pand. De ruimte is klein, maar wel goed schoon te houden, maar niet goed warm te houden in de winter en erg warm in de zomer. Nog steeds niet ideaal, maar wel een verbetering.

Voetkliniek-005 Voetkliniek-006

Huidige locatie

Eind 2014 komt de huidige locatie vrij: wederom in dezelfde straat, vrijwel om de hoek van het woonhuis van Vjolca. Een wat grotere locatie, die geheel wordt omgebouwd tot een moderne, weliswaar kleine, voetenkliniek. Aan alle eisen van hygiëne en medisch verantwoord werken wordt voldaan, nieuwe apparatuur is deels gedoneerd en deels aangeschaft. De verwarming is nog wel een probleem gezien de hoge kosten van elektriciteit. Een kleine houtkachel, die Vjolca zelf brandend moet houden is daar nu de oplossing voor. Een nieuw logo, passend bij de nieuwe website (www.podiatriakosovo.org ) en een mooi uithangbord maken het geheel af. Met veel dank aan iedereen die hier zijn/haar steentje aan heeft bijgedragen.

Voetkliniek-007 Voetkliniek-008